Počas dvoch vĺn pandémie podľa neho prišli o výraznú časť svojich tržieb
a mnohé si na splatenie nájmov, energií či platov pre zamestnancov
museli požičať. Navyše Slovensko je krajinou s treťou najvyššou sadzbou
DPH pre gastro v EÚ. Záchranu gastrosektora už nie je podľa jeho slov
možné odkladať, platforma #StáleMámeChuť preto na podporu vyzýva aj
verejnosť.
Z aktuálnej štúdie iniciatívy Pomoc pre gastro, ktorú pripravila v
spolupráci s Finstatom, podľa Machalíka vyplýva, že gastrosektor
poskytuje prácu viac ako 40.000 ľuďom vo všetkých regiónoch krajiny.
Pandémia zasadila pritom sektoru silný úder. Lockdowny tržby
gastroprevádzok v roku 2020 znížili až o tretinu. Kumulatívna strata v
gastrosektore sa v 2020 až zdvojnásobila. Až 9 % prevádzok po druhej
vlne pandémie nedokázalo znovu otvoriť svoje prevádzky.
Poznamenal, že Slovensko je dnes v rámci EÚ krajinou s treťou najvyššou
sadzbou DPH pre gastrosektor po Dánsku (25 %) a Lotyšsku a Litve (21 %).
Aj v rámci regiónu V4 má jednoznačne najvyššiu DPH pre gastro, keďže v
susedných krajinách sa pohybuje na úrovni 5 až 10 %.
"Ak sa pozrieme na okolité krajiny, zníženie DPH nie je vôbec
prehnaná alebo nereálna požiadavka. Napríklad v Českej republike je DPH v
gastre na úrovni 10 %, v Poľsku 10 %, v Rakúsku a Maďarsku majú 5 %.
Práve zníženie dane je najúčinnejší a najefektívnejší spôsob, ako
ochrániť gastrosektor na Slovensku, udržať v ňom zamestnancov a zároveň
udržať kvalitu služieb," povedal Viliam Pavlovský, prezident
Aliancie slovenskej gastronómie. Viaceré krajiny pritom gastrosektoru
podľa neho pomohli počas pandémie práve dočasným znížením DPH.
Členovia platformy #StáleMámeChuť sa pre kritickú situáciu rozhodli
obrátiť aj na verejnosť. Výzvou "Gastro potrebuje zníženie DPH ako soľ"
chce sektor faktami a analýzami, ale aj podporou od verejnosti, umelcov
či ľudí pracujúcich v gastre upozorniť na súčasný stav a žiadať štát o
podporu. Výzvu môžu šíriť aj samotné prevádzky pomocou nálepky a
plagátu, ktoré sú dostupné na stiahnutie na webe www.stalemamechut.sk.
"Štát sa nemôže tváriť, že desiatky tisíc ľudí pracujúcich v gastre
nevidí. Nie nadarmo opakujeme, že gastro je jedno z odvetví najviac
zasiahnutých pandémiou. Tržby v gastrosektore klesli v niektorých
mesiacoch vlaňajška až o 80 %, mnohé prevádzky sa dostali na pokraj
krachu, iné sa krachu nevyhli alebo museli zmeniť majiteľa. Toto nezažil
žiadny iný sektor. Situácia v roku 2021 je naďalej veľmi vážna. Bez
okamžitej pomoci znížením DPH zasadí tretia vlna pandémie smrteľný úder
ďalším stovkám podnikateľov a zamestnancom v sektore," dodal Machalík.